KUĆA jednog od najobrazovanijih Srba 19. veka, diplomate i čuvenog ministra finansija u šest mandata i premijera u tri, Čedomilja Mijatovića, u Ulici kneza Miloša 3 u Beogradu, ove godine napunila je  145 godina. Prekoputa nekadašnje dvorske bašte, a današnjeg Pionirskog parka, to je najstarija sačuvana kuća u komšiluku starog i novog Dvora, Skupštine i Glavne pošte. Mijatović je tu sa suprugom, Engleskinjom Elodijom Loton, koja je kuću i kupila, živeo jednu deceniju.

Mijatović je, naime, osim što je bio sekretar kralja Milana, diplomata, predsednik Srpske kraljevske akademije, osnivač Narodne stranke, Narodne banke i dinara, potpisnik Bukureštanskog mira i obrenovićevac, bio i spiritualista, što je u celoj Evropi bilo moderno u ono vreme. U memoarima, između ostalog, navodi da ga je, u martu 1903. godine, u Londonu, prijatelj i novinski urednik Vilijem Sted pozvao da prisustvuje seansi prizivanja duhova u hotelu “Norfak”. Traženo je da ponese predmet koji je pripadao kralju Milanu ili kraljici Nataliji Obrenović, a medijum je bila izvesna gospođa Buršel. Umesto toga, on je poneo potpis kralja Aleksandra. Gospođa Buršel je tokom seanse dobila viziju ubistva kralja Aleksandra i kraljice Drage, a kraljevski par je ubijen samo tri meseca kasnije.

O spiritizmu Elodije Loton i Čedomilja Mijatovića ima beleški u literaturi, međutim prilikom poslednje rekonstrukcije kuće pronađeni su i materijalni tragovi. Pronađeni su inkubati za vradžbine; pramen ženske kose, crveno predivo, igle obeležene posebnim znakovima i neke posude sa skorelim tragovima. 

Ostaje enigma, da li su spiritizam doneli iz Engleske u Srbiju ili su ga ovde prihvatili?